NAJSTARŠÍ KIWANIS KLUB KOŠICE V ČESKU A NA SLOVENSKU, MÁ 20 ROKOV


Prvý Kiwanis klub v bývalom Československu síce vznikol v roku 1990 v Brne, ale dnes už neexistuje a tak právom patrí označenie najstarší košickému Kiwanis klubu. Ten bol založený v metropole východného Slovenska ako prvý spoločenský klub vôbec. Má 30 členov a tí sa už dve desaťročia pravidelne schádzajú dvakrát v mesiaci – každý prvý a tretí pondelok. 

„Oficiálny začiatok činnosti Kiwanis klub Košice síce pripadá na 11. apríl 1992, kedy bol náš klub začlenený do medzinárodných štruktúr Kiwanis International, ale my sa takto schádzame už od konca roku 1989,“ spomína si prvý prezident jubilujúceho klubu z Košíc Vincent Pillár a zároveň vysvetľuje prečo: „Začali sme sa stretávať, aby sme sa stretli. Dodnes sa tešíme na každé naše stretnutie. Nespája nás len jednotné klubové sako a červená kravata, ale najmä priateľstvo a spoločný záujem pomáhať deťom.“ 

Kiwanis International je medzinárodná organizácia dobrovoľníkov, odhodlaných pomáhať svetu, deťom a spoločnosti. Jej motto „Serving the Children of the World“ (Slúžiť deťom z celého sveta) vystihuje prioritný cieľ organizácie, ktorá v súčasnosti spolu s mládežníckymi programami združuje viac ako 600 000 členov v 16 000 klubov v 80-tich krajinách sveta. Členovia organizácie Kiwanis International a jej suborganizácií každoročne dobrovoľne odpracujú 18 miliónov hodín a investujú do dobročinných projektov takmer 110 miliónov dolárov. Kiwanis kluby sa každý rok podieľajú na 150 000 projektoch. 

Súčasným prezidentom Kiwanis klub Košice je Jozef Ondáš, ktorý sa na jeseň tohto roka stane ako druhý Košičan v histórii guvernérom Distriktu Česko a Slovensko. O rok práve košický Kiwanis klub zorganizuje konvent tohto distriktu v Košiciach, ktoré navštívi takmer 200 „kiwanierov“ z celej Európy v čase, keď budú Košice Európskym hlavným mestom kultúry 2013. 

„Kiwanieri sú ľudia s mimoriadne vyvinutým sociálnym cítením, pre ktorých je dôležité robiť dobro každý deň. Jeden z našich projektov Kiwanis Bábika je registrovanou značkou, známou po celom svete. Pomáhame malým deťom, ktoré ešte nedokážu povedať, čo ich bolí, ale na bábikách od nás ukážu, kde ich bolí. Darujeme ich detským domovom a detským oddeleniam nemocníc. Pravidelne spolupracujeme s košickým Centrom pre obnovu rodiny Dorka, poskytujúce odbornú pomoc a bývanie deťom a rodinám, ktoré sa ocitli v krízovej životnej situácii. Máme vlastný program nazvaný My Building, vďaka ktorému sa na spoločných stretnutiach snažíme ďalej rozvíjať, dozvedieť sa čo najviac z rôznych oblastí ľudskej činnosti a navzájom sa vnútorne obohatiť“ , hovorí Jozef Ondáš.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...